Bett Utvärdering

Bett Utvärdering

Hej!

För ett tag sedan märkte jag att Pebbles inte alls kändes bra på det betten jag ridit på, ett rakt med fasta ringar och ett tredelat med d-ring och kopparrulle. Från dag ett har jag vetat att han är otroligt känslig men med den utvecklingen han har gjort har jag kunnat rida med mindre hjälper och jag har känt att bettet han haft i munnen har blivit för mycket i munnen och han har inte riktigt varit nöjd. Så jag har fått kolla vad som finns ute på marknaden men även kolla in olika forum för att se vad som kan passa känslig hästar. Jag snöade in på gummi bett och plast bett för ett ge en mjukare och snällare känsla i hästen mun. Kollade på märken som: Beris,Nathe,Poponicini men den prisklassen de ligger i var aningen över min budget för tillfället. Så jag fick kolla vidare efter märken som man kanske inte ser så ofta eller till och med aldrig hört talas om och hittade faktiskt Acavallo Sensitive Bit.

Såhär skriver Acavallo själva på deras hemsida:

Hästar älskar den här nya Acavallo-biten av många olika skäl:
– Det är tillverkat av ett innovativt, antiallergiskt plastmaterial istället för en tung och / eller kall metall eller metalllegering.
– Dess något välvda och platta munstycke säkerställer att trycket på tungan, käkar och munnhörnen, om tillämpligt, fördelas trycket jämnt.
– Den enstaka utformningen av munstycket och ringarna förhindrar en ensidig klämning eller klämning av tungan eller mungiporna samt smärtsamma irritationer i gommen (ingen ”nötknäppareffekt”).
– Det ökar hästens förtroende i ryttarens hand på grund av dess lugna och bekväma läge i munnen, vilket hjälper hästen att hitta sin egen balans.
– På grund av den integrerade, flexibla stålkabelförstärkningen ger detta bett en mjuk men ändå mycket säker kontroll av hästen.

Ett idealiskt val speciellt för unga hästar och korrigering av svåra hästar.

Sedan så tycker jag att eftersom det är så lätt och smalt att det är minder bett i hästen mun om det nu skulle vara så att han är något trängre i munnen än vad man kanske tror. Jag var skeptisk i början när jag fick hem det eftersom det just var väldigt lätt och tunt och trodde verkligen inte det kunde göra sådan stor skillnad. Sedan var jag glad över att det fanns två olika ställen att sätta tygeln. Ett med vanlig inverkan och ett med här man kan få lite mer hävstångseffekt om det skulle behövas, vilket jag inte tror jag kommer behöva men att möjligheten finns var tacksamt. Trots den tunna plasten är det riktigt stabilt i hästens mun och när det ”värms” upp i hästens mun blir det något mjukare. Det blir också som parerstänger eftersom det är en ända hel bit. Det ligger superstilla och jag behöver inte alls vara lika med för att ge P en chans att hitta balansen utan det räcker nästan med att bara hålla ett jämt stöd hela tiden. Så jag kan verkligen rekommendera och instämma att allt de skriver om bettet stämmer. Jag dock bara provat att hoppa och trimma på detta bettet. Jag har inte vågat rida ut på det då han varit lite pigg och har fått ta ett annat bett med lite mer inverkan. Men känslan det ger är lika otrolig varje gång. Speciellt när det känns annorlunda. Dock så ska jag prova att rida ut på det också för att få hela upplevelsen dock har jag en bra känsla över det hela

Pebbles tycker också verkligen om det. Är så mycket enklare att rida fram till handen och jag som ryttare rider men ganska mycket hand. Detta bettet förhindrar det lite eftersom han ger en sådan trevlig känsla på det. Första passet vi red på det tog det en stund innan han fattade tycke för det. Förstod inte riktigt till en början men jag kanske tänka mig att det var för att det är ett så mycket mindre bett än vad han någonsin haft och att det kändes lite annorlunda att ha i munnen. Men han slappnade av så fort, jag kunde verkligen länga halsen på honom och ändå hålla kvar stödet trots att jag hade näst intill noll kontakt men även plocka upp honom lika fort igen och få en ärlig kontakt utan att det kändes tvingat. Fanns inte mycket att klaga på alltså.

Jag tänker dock att jag ska fortsätta att utvärdera det ett tag till men bra känsla hittils.

Dagens fråga: Har ni någon gång blivit överraskade över att något utrustning eller foderkompliment gett er lite extra hjälp mer er häst?

– Ebba

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *